søndag 10. mars 2013

DET E EGENTLIG IKKJE SÅ KJEKT...å vente på våren med djupfrossen jord

Sola skinner fra den nydeligste blå himmel, og for oss menneskebarn er det en nytelse å spenne på seg turklær og kanskje en kaffetermos, appelsin og Kvikklunsj - og gå på tur! Enten på ski på Skaret, eller på Kyststien, på Gulberget - eller hvor som helst, opp og ut!

turbok nr. 3
Turen vår idag ble et besøk på alle bøkene på Gulberget, samt nedovertur på bratteste spissen! Der er det ikke behov for å beundre utsikten for mye, om å gjøre å se hvor du setter føttene, og å ha et tre tilgjengelig til enhver tid. Men når du er forbi det bratte - da er det fin utsikt, da!
BRATT!

Det som er så fint nå, er at myrene og alle våthull er stivnet til hard masse, ikke mye svupp og gjørme. Du må ennå passe deg for issvuller her og der, men ellers er det perfekt!
Og det er det det ikke er for oss hagere for tida! Etter en periode der jeg kunne stikke hele pekefingeren rett ned i jorda, og tupper av løkplantene dukket opp etterhvert, og alt lå til rette for oppsprett av alskens vakre vårvekster - så kommer *FRostEn* og legger sitt iskalde, harde teppe over de mulighetene!,
Der hvor julerosene sto strunke og fine, ligger de nå flate og tilsynelatende daue med frosthanda på seg. Men de retter seg utrolig fort opp igjen når sola skinner. Tro hvor mange frostnetter de kan tåle, før de ikke gidder mer...?
I fjor på denne tida svuppet det når jeg gikk på plenen, det var så vått at en tur på Gulberget var noe vi ikke tenkte så mye på - iallefall ikke over myrene.
MEN, begynnelsen av måneden var en fortsetteles av februars slutt - sol og lettskya, med vipe og småmåsegnell og krykkja på plass. Før en evig regnskur iblandet storm og sludd prega hele måneden. Svupp overalt!
I år er småmasen sein, vipa likeså. Men tjeld er observert på Teistklubben! Og jeg går og ønsker regn.....


Inn gjør ikke været så mye, frøboksene blir bare flere og flere - men jeg trøster meg med at ikke alt vil spire. Har en tendens til å bruke gamle frø også...og de er ikke alltid spirevillige. Men må jo prøve, trasig å kaste. Når du kjøper nytt frø, kan du jo ikke så alle 2050 frøene på en gang, så det blir overskudd.
Plastbakkene som Smølagulrota ligger i er perfekt som minidrivhus, og absolutt den beste gulrota, heia smøla!

Tror jeg må så blodbegerfrøene en gang til, Aud - de vil liksom ikke, men lar dem stå litt til. Kanskje de er av de trege? Fin stol mannen din kjøpte, passa utmerket der den står:-)
Ellers så er det bare å nyte de vakre tulipanene du får kjøpt i påvente av egne, spennende sorter!

Vi vurderer å pakke ut hagemøblene på terrassen snart, vi har allerede spist flrere måltider ute. Så det er nok vår likevel, trass i frosthanda. De med snedekke ennå, er kanskje litt heldige, likevel.


Gleder meg i alle fall til en tur til Jostein for å fylle vårkrukka før påske!
Og til å fylle sengene med avleggere av den sjeldne sorten til påske:-)
1 kommentar:

  1. Heisan. Ser at både du og eg venter på det sammme, mjuke mold og herlege vårplanter.Ingen planter sådd her i år, men kjekt å sjå kor det spirer hos deg. Ha det godt !!

    SvarSlett