PRØVER Å VÆRE POSITIV...men juni starter som mai!

  Vi er to dager ut i juni, og det er meldt 7-10 grader ei uke framover! Heldigvis ikke særlig vind, den perioden som var i mai med stiv kuling opp i liten storm, satte sitt preg på særlig busker og trær. Halve solbærbuskene er brune og triste. Prøvde meg ute i dag, for i går gikk det an å plante og rydde litt. Men fikk neglebitt etter en liten halvtime + umeldt regn, så det var den økta! 


Tatt innfra

Altså, jeg må bare beundre hagens beboere, de står virkelig for en støyt! Særlig er rhododendron og primula helt strålende flotte, og alt kommer sakte men sikkert opp, mens enkelte planter står helt stille i bedet, synes jeg. 


Av de lave rhodoendronene er det mange å velge mellom. De er gamle, mange av dem, men holder seg lave og blomstrer utrolig flott hver eneste vår. Den øverste, som har små, grågrønne blader og lysblålilla blomster, er veldig fin. Den andre er R. impeditum Amethyst, med en mørk lilla blomst nesten mot det blå. Lang blomstring!Rosene har ikke fått knopper enda, men de har fått fine blader, så det ser bra ut. Epletrærne blomstrer ikke ennå, bortsett fra det fine søyletreet som står lunere bak hekken. Men vi har ikke hatt mer enn et eple på de årene det har blomstret. Det er jo ikke insekter å se, bare ei og anna humle virrer rundt og leter etter nektar. Stærparet renner over plenene og napper til seg den kjøttmaten de kan få tak i til sultne unger inni garasjetaket.

Driver å planter ut småplanter som er skikkelig herda i ei god stund nå. Trangt om plassen, men skal nok få skvist inn det meste. I drivhuset er tomateneplantene blitt store, paprika og chili er godt i gang, fiken henger over hodet mitt og agurkplantene er veldig små, lurer på om de klarer seg i  det kalde været. To flotte squasjplanter venter på å komme ut i sommervarme...de må kanskje vente en stund.

Noen små soler lyser opp mellom steinene, de har plassert seg selv der, potentilla megalantha, gullmure. Den kommer tidlig og blomstrer lenge, virkelig en fin vårplante.


Har ei fin samling av rosa og hvit hundetann, samt en trillium pumilus og en liten hosta. De kommer fint hvert år, vokser sakte, men sikkert. Kjekt at de trives her i saltdrev og storm! De står i lag med en brunnera Jack Frost (tror jeg),en heuchera Marmelade, en putesaxifraga, en granium Chocolade? og en akeleie. Folksomt, men helt ok.

Ei anna samling som kan bli finere etter hvert, er en nyplanta liten hosta, en primula med "svarte" blader og hvite blomster-fått i år + en bitte liten nyplanta hosta. Bak disse står en roseprimula, som starter blomstringa med hvite blomster med et hint av rosa, og ender opp som rosa til slutt. Lang blomstring. 


Trillium grandiflorum blir finere for hvert år, den har selskap med brunnera variegata og en liten lav rhod. med lysegule blomster. Kanskje den må flyttes, trilliumen blir større etterhvert? 
Nå har jeg både skrevet av meg litt ? frustrasjon over det fæle sommerværet, og sett på bildene som egentlig gleder meg veldig.
Og jeg vet jo at på Østlandet tørker de snart fullstendig opp, det er ikke noe bedre, selv om sola skinner. Nordpå er snegrensa på bakkenivå, og gradene og sola er enda mer fraværende. Aldri kommet så mye nedbør en mai måned der. Kanskje vi må bekymre oss litt? 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

SNART OKTOBER....men ennå blomstrer det!

FIN START PÅ HØSTEN....det synes plantene og !