MIDT I JUNI....mye regn og vind

Noen sommerlige dager i begynnelsen av måneden, deretter mye vind - og så mye vind og regn! Regnet var godt for hagen og naturen, men den enerverende sørvesten dag etter dag, er ikke bra for noen ting!
Det var frisk nordavind i dag, greit det, da kom plantene på rett kjøl igjen! Har rydda de fleste bedene i går og i dag, klipt vissent og luka vassarve og andre uønska ville vekster. Slipper ikke unna dem, men nå har plantene vokst sammen, og ugresset får ikke grobunn! 


Akeleiene er fantastiske ennå, selv om de har ligget langflat noen dager! Noen har jeg røsket brutalt opp og vekk, de fineste står og skal få lov å sette frø. Meconopsisene har fått en stuss, slik at de blomstene som er igjen og om er på vei, får skinne litt til.
Polemonium himalayanum (flokk) er en svært gammel staude i hagen vår, den har større blomster enn de vanlige, litt lysere farge, og ei nydelig duft. Den har fått selskap med en fylt mørkeblå clematis-akeleie, fine i lag. 
En annen plass i hagen står samme flokken, som har fått besøk av rosa ballerina-akeleie, heldig med de to også.


Den hvite/lyseblå akeleien har overgått seg selv ii år, er som en hvit sky - masse herlige blomster! Lenger bak i bedet står den fiolette, som har oppstått i hagen her, og som ikke har satt frø - ennå. Kommer trofast igjen år etter år. 

Også astrantia, stjerneskjerm er i full blomst, og denne, som heter Roma (tror jeg) har funnet seg en kledelig kompis, den lave og nydelige riddersporen delphinium oreophileum. Virkelig en stasplante! To stasplanter - i denne forblåste hagen på haugen. Noen plasser i hagen passer det med de bitte små og lave, som må ta til takke med bergsprekker og tørre forhold. Her har hvit timian og selvsådd rosa fjørekoll (opprinnelig fra bergene utom landet) alliert seg med tiriltunga, en av de fineste villplantene som alltid får bo i hagen. De også passer godt sammen! Men jeg plukker av alle frøbelgene jeg finner på tiriltungene!
Har en hvit og en lav rosa utgave av fjørekoll (armeria) samt denne flotte med mørke blader. Lang blomstring på dem alle, jeg pleier å nappe av de visne blomstene.

Hosta i krukke er et ypperlig valg. Den største har bodd i krukka i ti år, en andre fire år. Om høsten, når de har visna ned, legger jeg dem bak drivhuset - på sida. Da unngår de å bli for våte i hvileperioden. 


Rosesesongen er så vidt i gang, og gule Namdalsrosa og mørkerosa Rosarie del Hay er først ute av de storblomstrede, mens tusenblomstrosa med det stilige navnet Glory of Edzell var aller først. 
Endelig blomstrer Nelly Moser, i fjor kom det ikke en blomst. Det er nydelig å se de svære knoppene åpne seg

Stadig vekk forandre hagen seg, alltid noe spennende på gang. Ønsker meg sol og varme nå, ellers blir squashen bare noen cm lange! Og agurkene i drivhuset furter skikkelig. Men jeg høstet fire før kaldværet, så vi har ei stund. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

ENDELIG NY BLOGG...gleder meg!

HØST - uungåelig og vakker

FIN START PÅ HØSTEN....det synes plantene og !