TO UKER - SOM BLÅST BORT...men ennå fins det små lyspunkter

Det er faktisk sant, som i overskrifta...det har blåst i to uker, samtidig med at det har regna like lenge. Ikke rart det er stor flo! Men i dag våkna vi til solgløtt, slik at naboen måtte skrive ei lita gledesmelding på FB om det lille solgløttet:-) Så glade ble vi! Persjonisten og jeg la i vei på Gulberget, og selv om vi gikk i bekker, så var det deilig å komme opp i høyden. Løvet begynner å bli gult (der det ikke er blåst vekk), og lyngen skinner i rødt og oransje. Håper ennå på en fin høst...slik at jeg kan bruke hatt og hansker ei stund til. Men min vakre steinspurv får bo i vinduskarmen til neste vår.
Akkurat nå skinner sola, mens regnet pisker på ruta - jada, back to normal...

I drivhuset er det ennå tomater som blir modne etterhvert, og noen agurker henger spiseklare. Men om ikke så altfor lenge vil det bli slutt på den gleden for i år, og da blir det nok syltetøy av grønne tomater og pære. Det er knallgodt!
Oppskrifta kommer her:
500 g grønne tomater (kan godt være litt farge på)
250 g pærer
litt fersk ingefær (den på tube er super)
Saften av en sitron
250 g sukker
Vask tomatene, hvis du kjøper dem. Skjær dem smått opp. Skrell pærene, fjern kjernehus og skjær i småbiter. Varm opp tomat, pærer og presset sitronsaft på svak varme, og kok i 20 min. Tilsett sukkeret og smak til med revet ingefær. Kok videre i 5 min. Hvis det ser tynt ut, dryss på litt Certo fruktpektin, og kok 1 min.
Avkjøl, og ha på små glass. De holder seg en stund i kjøleskapet, men jeg fryser alltid ned det jeg ikke bruker med en gang. Værsågod, nyt smaken :-)

        
Jeg brukte opp alle nedfallseplene mine til eplemarmelade med kanelstang, hel vanilje, ingefær og sitron, ble fabelaktig godt til ost bl.a.
Har saftet rips og stikkelsbær, råsaftet solbær, plukket tyttebær og blåbær, og fryst jordbærsyltetøy - og føler meg så rik. Det skal ikke mere til for å føle velvære og lykke, og tankene går ofte til mine barndoms bærturer. De var mange, og alltid hyggelige! Våre egne barn fikk bærturer inn med melkeblandinga, og det var tanken på blåbærsyltetøy til pannekakene, og blåbærsaft til lørdagsgrøten som var drivkrafta. For ikke å snakke om rørt tyttebær på ferskbrødskiva! Gledelig er det å merke at barnebarna gjerne blir med i bærskogen:-)

All denne vinden, og pøsregnet har gjort mye skade på trær og busker og planter her på haugen, men i dag - før regnet kom igjen, gikk jeg en runde og kunne konstantere at det fins små lysglimt i en værslitt hage. Det viser de bildene jeg har puttet inn her. Høstbergknapp Purple Emperor er en utrolig flott og nydelig høstplante, som sammen med heuchera Regina (i le) skaper ei fin stemning. Humlene elsker høsbergknapp, og det var fullt av dem!
Dianthus Sibirian Blue er hardfør, blomsterrik og flott, og lener seg fint over den blå benken-i all slags vær! 


 

Kryprosa Viking ligger litt lunt til, og blomstrer rikelig ennå, i godt samspill med tagetes tenuifolia Signet Lemon(sneglene liker den ikke!!) Høstasters Starlight tåler alt, og blomstrer rikelig! Heuchera, eller alunrot fins i et utall variasjoner og navn - og er en kjempelekker plante. Denne er fra i år, og heter Diablo.
Bunndekkrosa Viking og
tagetes
Signet Lemon


Til slutt den fine geraniumen
Buxton Blue -utrolig fin og blomsterrik!
Krysser fingre for finere vær, vil så gjerne holde på ute lenge ennå! Det vil sikkert alle dere også:-) Så tvi, tvi!
Kommentarer

 1. Det var deilig at det vart såpass vær at du kunne ta deg ein tur opp i høgda og ikkje minst russle i hagen for å nyte det som er igjen av ruskeværet...og det var no mykje som blomstra der enda.
  Flott oppskrift du kom med...fristandes å prøve:)
  Du...været er det same hos meg og det har vore fossefall i minst to veker. Men i morga skal eg tre i regnkle og få planta dei sårt trengande plantene mine som eg kjøpte på salg for over to veke sida.
  Ha det godt og så kryssar vi fingrane og håper på ein fin haust vidare.

  SvarSlett
 2. Ååååå... så mye flott som blomstrer i hagen din Åse. Og så fint det er med alle oppskriftene dine på sylter mm. En dag når jeg får bedre tid, så skal jeg igjen tråle skogen etter blåbær, tyttebær osv.
  Vi sees forhåpentligvis på onsdag kveld!

  SvarSlett
 3. Heisan. Høyrest kjent ut dette med vind og regn, men sikkert litt meir værhardt hos deg enn meg. Men me får nyta det som blomstrer når det er ein mulighet. Spennende oppskrifter du byr på, kjenner på lyst, men ikkje overskudd..... Kjem gjerne innom hos deg igjen !! Ha ei fin veke. Tullik på Rauneknappen.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

ENDELIG NY BLOGG...gleder meg!

HØST - uungåelig og vakker

FIN START PÅ HØSTEN....det synes plantene og !