SNART SLUTT PÅ SEPTEMBER... og plutselig sommertemperatur! Vurderte å spise fårikålen ute, men det ble med tanken. Maken til væromslag fra i går, lørdag 25 med kuling og regn! Og det ble et gedigent omslag i hele Norge da vi fikk lov til å drikke oss fulle, kysse og klemme hvem som helst, herje på restaurant og danse flaut og intenst på fullpakket dansegolv. Som en vanlig nyttårsaften, sa politiet. 

Måtte levne ryddinga da det plutselig øste ned!

Her i hagen på haugen merker vi ikke noe spesielt til gjenåpninga, bortsett fra at gubben nå er på vei til fullstappet (kanskje)Molde stadion. Endelig sin egen sitteplass igjen! Og det satt minst tusen stær på strengene i dag!

Like mye på andre sida av stolpen!

På torsdag var det hagemøte på Slætta, der det var 70% på alle uteplanter, og 30% på løk. Noen fylte trillebåra, men jeg klarte meg faktisk med to vekster, som jeg visste jeg hadde plass til! En vingebeinved, euonmynus alatus Compact + en hosta hybrid, selvfølgelig. Sjelden disse kommer ut i hagesentrene med eget navn. Men fin er den. Og busken er kjent for sine strålende høstfarger, så det skal bli spennende å se. 
To liljer har gledet oss i september, den en husker jeg ikke navnet på, men den blomstret usedvanlig fint i september. Den andre kom med en blomst, nyplantet og dufter aldeles nydelig. Den vet jeg heter Anastasia, og jeg gleder meg til den blir stor!


Tre clematiser liker å blomstre i september her på haugen. Det er herlige lyseblå Blue Angel, som må få bedre plass til våren. Den andre høstblomstrende er c. Rooguchii, med sine lekre klokker hengende over Cunningham White. Så er det Nelly Moser i vakker rosarødt, som henger i en nedklipt kristtorn. Mye høstglede i disse. 


Carlina acaulis, alpetistel ble dobbelt så stor i år, den liker virkelig å stå tørt! Men det har vært skuffende lite insekter og sommerfugler på den i år. I det hele tatt lite av de flyvende! 

Edelweiss er også en plante som liker tørke, holder seg fin hele tida, til den bikker over når frosten kommer.


Er så spent på om den hortensiaen jeg planta ut tidlig i måneden, vil komme med blomster neste år. Det ser faktisk ut som den trives der den står, liker nok bedre å stå i jorda, enn i krukke.


Vierhortesia Little Lime trives i den samme fuktige jorda, fin plante på denne tida.

Det samme gjelder høstsedum,
både store og flotte rosa Herbstfreude, den lavere Matrona men mørkere blader og den brokbladete lyse Elsie`s Gold. De er virkelig praktplanter på denne tida, blomstrer lenge og er humlemagneter!
Elsie`s Gold

Matrona

Herbstfreude

Cosmos er en merkelig plante, lett å så, men oppfører seg ikke alltid som man vil. Har en høy, flott plante helt uten knopper, en rosa stor som en busk og en hvit som rager høyt over andre høye planter i et bed. Men uansett så blomstrer de utrolig lenge. Viktig å klippe av de visne blomstene, det fremmer vekst av nye knopper.Det ble en flott eplehøst på oss i år, 25 kg store og små epler. Heldigvis fikk vi plukka dem kvelden før det ble meldt stiv kuling. For ut i halvmørtna, og det var bra! De hadde ligget strødd hos oss (og hos naboen) hvis ikke.


Ser ut til at vi skal får ei uke med fine temperaturer  nå, og det er godt å ha med seg inn i oktober, fortsatt god september! 
Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

ENDELIG NY BLOGG...gleder meg!

HØST - uungåelig og vakker

FIN START PÅ HØSTEN....det synes plantene og !