onsdag 13. mai 2020

VINTER I MAI....la det ikke bli en vane!

Alle har vært borti sne i mai, sånn endags med rask tining dagen etter. Jada, vi klager ikke over den. Men det gjør jeg når det laver ned med tung, våt sne, som legger et 6 cm tykt teppe over planter som er kommet langt i vårveksten. Heldigvis rakk jeg ikke å plante ut sommerblomstene, og vi satte ikke potetene! Men alt det andre lå flatt! Nå har det tint i store deler i hagen, og de fleste plantene reiser seg litt møysommelig. Men det er bare 3 grader. Samme temperatur vi hadde i de forrige månedene i år. Tror ikke vi har hatt minusgrader i den perioden, heller ikke over 10 grader, kun noen få dager med smak av vår. Ellers bare masse vind og masse regn!
Nå har jeg klagd nok, vil heller vise noen fine vårvinterbilder etter en runde ut i sneen. (Enda en grunn til ikke å klage mer, brodern i Tromsø har nesten to meter rundt huset)

Har en Tromsøværing i bedet, som overraska med å springe ut i sneen! Kjøpte den i T. for masse år siden, og i år kom den tidlig! Meconopsis grandis er tøff som en Tromsøværing!


Tøff er også rhod. williamsonianum Jackwell, av de store. Den er superfin i blomst, nå står den klarferdigå i sneen. Som bonus får den nydelige, bronsefargede bladskudd. 


En annen rh. heter Purple Pillow, lav sort som også blomstrer tidlig. Har sikkert 20 ulike lave rh. De trives så godt her på haugen, heldigvis. Fargen er dypere fiolett i virkeligheten.


Alle de tidlige primulaene klarer seg godt i dårlig vær, så lenge de får stå i fred for småfuglene. De liker å spise primulablomster! Velger å legge ut vår lokale kusymre, som også trives og frør seg i hagen .
Redda en aurikkel før den ble ødelagt av regnet, ble for vått der den sto. Den er en navnløs skjønnhet!

Takløken setter jeg under noen busker om vinteren, da holder de seg tørre, og trives godt i potta si. Noen av dem titter fram i sola, resten sover sikkert.

Noen som har vantrivdes siden de kom opp, er irisene mine.
De er jo helt gule og miserable. Har aldri sett det slik, så jeg håper at de blir grønne når været blir normalt og varmere. For det blir det vel?
I drivhuset vokser det veldig, og alle vekstene skriker at de vil ut, for trangt i pottene, og altfor tett opp til naboen! Tomatplantene er veldig flotte og blomstrer fint, men de må også dele plassen med alle pellisene - foreløpig. Skulle jo kose meg med å plante ut i kjøkkenhagen og sette poteter nå i skjønne, milde mai. Fiken blir det masse av, det vil si hvis det blir varmere og mer sol.
Har en liten avdeling steinbed ved terrassen, de er lettstelte og fine å se på. Den blå matcher benkene vi har rundt omkring.
Ha en fin og rar 17. mai over hele vakre landet vårt, hold avstand og nyt hagen. Det blir sommer i år også! Og nå er det 4,5 grader og ny sne-eling på vei!

5 kommentarer:

 1. Hyggelig å se at noe blomstrer på tross av snøen. Den nydelige blåfargen på Meconopsisen er utrolig fin. Vi satser på en fin og varmere juni. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
 2. Det har vært en merkelig vår,aldri hatt så mye snø så seint her..
  Og det bare fortsetter...begynner å bli litt utålmodig nå kjenner jeg:)
  Her går vi hele den lange vinteren og gleder oss og planlegger, og så blir det snø og kulde liksom..
  Hos meg er det ikke kommet så langt som hos deg, det står litt i stampe.
  Så nydelig den skjønne blå valmuen:)
  Jeg hadde en slik for noen år siden,så var den plutselig borte.
  Vi får krysse fingrene for at det kalde været snart er over, og at Mai vil vise seg fra sin beste side snart.
  Ønsker deg en fin kveld, og en koselig 17. Mai, selv om det i år bli anerledes.
  klem fra Toril

  SvarSlett
 3. Hei hei! Leste bloggen din og så et innlegg fra en stund siden hvor du hadde kjøpt en "Ribes Fourberry". Hvordan gikk det med bærbusken? Var den like fin som reklamen sa? Har lyst til å prøve den selv. Hvor kjøpte du? Setter pris på svar om du har tid. Vh Heidi

  SvarSlett
 4. Den planten fungerte ikke hos meg, trivdes rett og slett ikke. Holder meg til vanlig rips og solbær!

  SvarSlett