REGNET FOSSER NED I DISSE DAGER....godt vi bor på en haug!

Ja, virkelig - så mye regn som kom i går kveld, har jeg aldri sett! Stormkast fra sørvest feide regnet opp gjennom gata i bølger, kan godt forstå at det volder svære problemer der vannet ikke renner vekk. Storm og kuling har herja ganske heftig i noen dager nå, men det ser ikke så verst ut i hagen. De som har det verst, er de store bjørkene og rogna, som får skikkelig juling - rognebærklaser ligger strødd. Er redd
svarthyllen også vil se temmelig tjafsete ut når vinden har blåst fra seg...om noen dager, ifølge Yr. Men da er det bare å gå ut og klippe ned  og rydde litt og erkjenne at nå er det høst! For to år siden var de to siste ukene i september som sommer å regne, kan jo håpe på litt Indian summer i løpet av høsten? Regner med at haglskuren nylig bare var for å erte.....
Er det en plante som står like fin i all slags vær, så er det høstsedum 
"Herbstfreude" - er veldig glad i den veksten, og det er humlene også! Like fine er den variegerte Elsie Heugh, den blomstrer litt senere.
 
Phlox-bedet har vært strålende i år.  


Blant phloxen vokser også den sitrongule lilja Connecticut King, og den "krøllete" lilje rubellum. Like ved blomstrer Hansaland, den produserer lekre røde blomster til langt på høst. Rosarie del Hay kommer med masse nye blomster nå, kjekt at noen remonterer. Klematis Ville de Lyon er sein, men veldig god, masse knopper som jeg håper springer ut før frosten tar den. 
Warzavska Nike har blomstret i hele sommer, gir seg ikke ennå, det gjør heller ikke Blue Engel, som dessverre får litt juling nå.

Margareth Hunt er også en sen, fin klematis som klatrer i kaprifolen ved terrassen.
Sølvtistel carlina acaulis er en super høstblomst som tiltrekker seg sommerfugler og humler og blomsterfluer.

Sedumartene er mangfoldige og villige, og denne søte lille, sedum ewersii er intet unntak. De er med på å gi hagen litt farge og liv ennå, ilag med gentiana (muligens g.septembifida lagodechiana) og en lav edelweiss - alpeplanter som trives godt i styrtregnet i Bud.

Konklusjonen må bli at det er verre sørpå enn her, hagen har vent seg til salt og vind og har levert i år også. Håper hagene deres står han av, ha en fin september fortsatt! Håper på fine høstfarger...det er ikke jeg vant til i min hage, ikke rogn og bjørk, iallefall!


Kommentarer

  1. Ja, dere har hatt litt av et uvær. Vi slapp billigere unna her øst. Godt å se alle hardhausene som står an av tross alt.
    God uke/Jannicke

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

ENDELIG NY BLOGG...gleder meg!

HØST - uungåelig og vakker

FIN START PÅ HØSTEN....det synes plantene og !