1. OKTOBER, SOLA SKINNER....og gjerdesmetten smetter!

Gjerdesmetten er min favoritt hvis jeg må velge en fugl i hagen, den er bare så utrolig søt, og har den sterkeste stemmen av alle småfuglene. Stær og andre småfugler svermer i store flokker rundt oss, og lager et artig skravlekor i rognebærtreene. Kjekt at det er så utrolig mye rognebær i år...men hva det betyr, vet ingen!


Men jeg vet at clematis fargesoides Summersnow aldri har vært så svær som i år. Den er som ei kvit dyne der den velter seg utover.
En annen som oppfører seg adskillig mer beskjeden, er clematis Rooguchii. Den slynger seg elegant opp i rhododendronen med de nydeligste blå klokker.

Mens kinasøtene ligger helt nede på bakken og titter opp på deg med makeløse, store blomster. Har knallblå gentiana sino-ornata (uten annet navn) Drakes Strain som er lyseblå, og en hvit som heter Bellatrix. De kommer til å glede oss lenge utover høsten, hvis det ikke blir sne da!De siste to ukene i september har vært rene sommeren her i landsdelen. varmere enn i sommer - faktisk dager med 20 grader. Og hagen takker og bukker og står og skinner i flotte farger.
Nede i "dalen" har jeg gått hver dag på vei til postkassa og venta på at Wild Edric, ei stiklingsformert Austin-rose, skulle åpne seg. Og når den endelig gjorde det her en morgen, ble jeg bare så glad - for maken til lekker rose, med himmelsk duft! Gleder meg til tidligere blomstring neste år!


Stokkrosene fra Karin i Danmark er like flotte, blomstene kommer oppetter stilkene i nydelige røde nyanser. Krysser fingere for at de skal tåle vår norske vinter!Høstberg
knapp er en velsigna høstblomst som aldri svikter, enten det er gode, gamle Herbstfreude eller lyse, fagre Elsies Gold. Sommerfugler og bier og blomsterfluer elsker disse plantene!
Høsten er også tid for frøsamling. Kjøkkenbenken er full av små Oppsamlingsskåler av ymse slag. På en runde i hagen går jeg forbi flere sommerblomster som deler frøene sine med meg. Frøsettingen er sein i år, noe som kan skyldes den kalde våren, da plantene fikk en treg start. Sommeren var jo fin , men slettes ikke så varm - mange slike ting spiller inn. Men den gode høsten har hjulpet på. Etterhvert havner frøene i små poser som blir satt på vent. Noen frø (stauder) har jeg sådd, de står ute med litt sand på toppen...så får vi se hva som skjer til våren. Spennende greier, såing!
Det er snart tid for løksetting, og jeg har kjøpt diverse tulipaner, både edle sorter og lekre villtulipaner. De skal i jorda snart. Ellers er det en del som skal gjøres i hagen før vinteren, så vi kan jo alltids ønske litt mer oppholdsvær....Tankene mine går til de på Sørlandet og Sørvestlandet, som har fått hus og hager og veier ødelagt av det voldsomme regnværet. Det er IKKE GREIT!


Kommentarer

 1. Så rik en blomstring i høsthagen din. Det gode været har bidratt med sitt. Summersnow bærer sitt navn med rette hos deg. Min er langt mer beskjeden. Tror den kjemper om oppmerksomheten med røttene til det stor tuntreet jeg har planten den under... Kinasøte lyser opp som små fyrtårn i hagen nå.
  Nyt dagene.
  Jannicke

  SvarSlett
 2. Hei Åse. Vi har hatt tøffe dager her. Tomta vår ligger på fjell så det går greit her. Tenker på alle de som må evakuere, fått hus og hager oversvømt. Det er ikke greit. Flotte bilder du viser. Fin dag til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

ENDELIG NY BLOGG...gleder meg!

HØST - uungåelig og vakker

FIN START PÅ HØSTEN....det synes plantene og !