SÅ INDERLIG VÅRLIG......så altfor tidlig, tror jeg!

Vi opplever den rareste vinter noensinne her ute i havgapet. En dag (eller en og en halv) har vi hatt sne, ca 10 cm - som varte to dager. Ellers har det vært vått og mildt helt siden tidlig desember. Det er bare å akseptere at sånn er det nå - det kan fort komme kulde og sne! Men når sola stråler varm fra skyfri himmel, og kaffen etter fjellturen kan inntas på terrassen - da er det vanskelig å se for seg sneskavler og glatte veier. 
Noen skjønner dette mindre enn oss, og det er alle disse etterlengtede, altfor ivrige plantene, som tror det er vår akkurat nå. Det er ikke naturlig med sneklokker og hestehov i slutten av januar, og enkelte steder lenger sør i landet har både blåveis og krokus! Tjelden er sett ute på øyene, og kusymra er funnet i de luneste bakkene her hos oss.

En liten tur i hagen viser at favoritten haquetica epipocta - misvisende nok kalt gulskjerm på norsk, strutter av vokseglede, sneklokkene popper opp overalt, julerosene (de lekre røde) er på god vei, flere lyngplanter har fått farge, og ikke minst raklene på hasselbuskene er i full blomstring!I vinter har pelargoniaene overvintra i drivhuset, dog med litt varme på - og derfor er det veldig frodig der inne! Snart skal de beskjæres og pusses, og få sin første dæsj med gjødsel. Og litt ny jord på toppen.
Nede i kjelleren står blodbegerbarna og koser seg under lysrørene (to) i lag med et eksperiment: stiklinger av verbenaplanten som har holdt seg fin i drivhuset i vinter. Vet ikke om jeg får dem til, men prøver iallefall! Frøposer sorteres - de først, de litt senere og dde til slutt. Men først skal pottene vaskes. I morgen.
Ute er rhododendronene proppfulle av knopper, de har nytt godt av en deilig høst og rikelig med vann og mildvær. Gleder meg til Flava blir som ei lysegul dyne om etpar måneder. -den har hatt veldig lite blomster de to siste årene. Cunningham White blir også flott - den svikter aldri. 
Så det er bare å akseptere at løkvekstene VIL opp, at rosene spretter, at det strutter like under jordskorpa - vi går ei veldig fin tid i møte! 
God vår, hageelskere!

Kommentarer

 1. Hej Åse
  Her i Damark har vi også mildt vejr, og jeg har både gravet og luget i haven.
  I ugen der kommer har de lovet vinter - så vi er forberedt med masser af brænde til pejsen, og læsestof om blomster og planter.
  kh.

  SvarSlett
 2. Ja, det ser ut til å bli en tidlig vår. Tror jeg må ut å se om gulskjermene er på vei :-)
  Håper kulda denne uka gir vekstene beskjed om å vente litt til..
  Ha en fin uke.
  Eirin

  SvarSlett
 3. Her er i alle fall guskjermen skjermet av ca 10 cm snø, så litt mer normal vinter hos oss :-)
  God helg!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

ENDELIG NY BLOGG...gleder meg!

HØST - uungåelig og vakker

FIN START PÅ HØSTEN....det synes plantene og !