NOVEMBER......og ikke tegn til vinter

Nei, ikke med 12-15 grader ute, og lunsj på terrassen! I alle fall før helga, som ble nokså forblåst. Men like mild som den fineste vårdag. Vår, ja - hagen bærer preg av å være oppbrukt for denne gangen. Ikke så rart, med jula som nærmer seg med - ja - stormskritt! 
Innimellom er det likevel noen små juveler som ikke har takket for seg, selv på haugen med vind fra alle kanter. Vakre, tøffe kinasøten, gentiana sino-ornata - lyser opp med sin intense blåfarge flere plasser i hagen. Er det noe rart at man elsker blått, egentlig?Her i lag med ei lita rogn (sorbus reducta) som holder seg nesten krypende lav - og dermed får fin høstfarge.Denne tida er jo tida for å sette sine kjære på vent i kjeller, drivhus og kalde rom, strippe dem og klippe dem, og streve litt med å klare å klippe vekk alle de fine blomstene.

Kompostbingen ble jo veldig fin for ei stund, etter pelargonia-massakren for et par uker siden. I drivhuset står noen lekre fuchsiaer med masse blomster, de skal få stå litt til :-)
Har et par høstarbeider igjen, som å vaske drivhuset og legge løv/kompostjord på rosene. Det siste gjør jeg etter at det har blitt frost, slik at det blir liggende oppå jorda, ikke dras ned av meitemark og andre frittgående husdyr. Da tenker jeg ikke på de brune!
Det fins ikke et tre med løv på her ute i havgapet, men jeg vet jo veldig godt at du skal ikke langt innover før det er fine, gule og rød høstfarger. Alpetistelen min (carlina acaulis simplex) står veldig utsatt til, og det går ut over bladene - men blomsterkronene er kjempefine lenge. De er også elsket av insekter og sommerfugler!


To andre, som både kler hverandre og står lenge, og fint ennå, er alunrot (heuchera) Blackberry Pie og høstsedum Elisie Heugh.Malva Braveheart la seg på tvers over stien mellom rosene i forrige storm, men da kom den så lunt ned at den begynte å blomstre som bare det.

Det er egentlig litt godt når det hele roer seg i hagen. Fint å se at plantene går tilbake til å bli næring for neste års blomstring. Vi har nytt veldig godt av fjorårets praktsommer, tror blomstringen og tilvekst har vært optimal i år. Så nå kan vi studere frøkataloger og legge planer for neste år allerede nå - men da fra godstolen. Så får vi trimme armmusklene på annen måte.
Det kommer sikkert et og annet innlegg på bloggen i løpet av vinteren, men ha en flott høst og vinter i år!

Kommentarer

 1. Hejsan Åse!

  Var inne på norska trädgårdsbloggar och så såg jag något som lyste så klarblått och vackert, en av mina absoluta favoriter i trädgården Gentiana sino - ornata!

  Så trevligt att det finns fler som uppskattar de lysande blåa blommorna på hösten.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
 2. Kinasøte tror jeg at jeg vil ha til neste år. Ja, nå er det tid for å lage ønskelister.
  Hilsen ingeborg fra fruhaldshage

  SvarSlett
 3. It's wonderful your infos. Thank you very much

  _____________
  ladies hand tattoo

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

VÅREN HAR STARTA...etter heftig vårvinter

PRØVER Å VÆRE POSITIV...men juni starter som mai!

LITT FØR 17. MAI....dårlig vær i vente!