FOR EN FIN SØNDAG! ........Kjenner du aronia?

Tenk at vi fikk fikk enda en fin søndag - og lovnad om noen solfylte dager til. I fjor ga høsten opp 6. november, da vi fikk 10 cm sne. Denne dagen ble jo  etterfulgt av mange solskinnsdager - men alle med minusgrader! Skulle legge grovkompost blandet med løv på rosene, men komposten beinfrøs før jeg fikk sjansen til å gjøre den jobben. Håper jeg er ute i tide i år!
 Per spadde ut 4 lass med fin kompost i går, ypperlig til å dekke med. Kan bli for kompakt med bare kompost, men blandet med løv blir den luftig og fin. Skal helst legges på etter at bakken er frossen, så jeg får passe på. Raker løvet nede i "dalen", der naboens aronia har sluppet sine blader i store mengder. Aronia - eller svartsurbær som vi sier på norsk, har den vakreste høstfargen av alle hekkplanter. Den gullorange fargen med et lite hint av rosa, stråler helt nydelig om høsten. På aronia vokser det noen fantastiske bær i store klaser. De gir ei kjempegod saft full av antioksydanter. Hvis du er så heldig å nå dem før fuglene, bør du prøve å lage saft. De store klasene gjør det lett å plukke noen liter.


Har malt et bilde av ei som plukker slike bær, men svarttrosten er ikke langt unna.
Oppskrifta er enkel:
2 l bær skylles, rennes av.
5 dl vann
Bær og vann kokes under lokk 15 min.
Sil safta i klede, mål mengden, ha tilbake i gryta.
Tilsett 5-6 dl sukker pr liter saft.
Kok opp, skum og gjør som jeg - fyll på 1/2 liters brusflasker og frys når safta er kald. Godt!
Gikk en runde i hagen for å se om det var noe å fotografere, men alt er på hell, alt visner litt om litt, og egner seg ikke særlig til dokumentasjon i en hageblogg......Helt til jeg bøyde meg ned over helleborus niger borte ved søtmispelhekken - og fant kvite knopper klare til å sprette fram i desember - hvis de får lov. Helst blir det vel tøffe tak - når de må sloss mot sne og vind og tele og is og regn og sne og is osv. Men man er da optimist:-) Det er ikke for ingenting at den har fått navnet julerose. Nå for tiden får vi kjøpt flotte juleroseplanter i butikken, og de kan godt settes ut til våren, hvis de overlever inne. Helst vil de stå kjølig da og, så hvis du har et drivhus eller et kaldt rom....

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

VÅREN HAR STARTA...etter heftig vårvinter

PRØVER Å VÆRE POSITIV...men juni starter som mai!

LITT FØR 17. MAI....dårlig vær i vente!